L’any 1975, l’Esbart Santa Tecla, amb el seu Cos de Bastoners, va ser el primer en recuperar per la ciutat de Tarragona un dels balls de Festa Major més extensos per tota Catalunya.

El ball de bastons de Tarragona té una personalitat pròpia, podríem dir un estil propi, dins dels altres balls de bastons de Catalunya, destacant-ne la força i l’espectacularitat.

El Cos de Bastoners de l’Esbart Santa Tecla realitza les seves principals actuacions per les festes majors de Tarragona: per Sant Magí, el 18 i 19 d’agost, i per Santa Tecla, el 22 i 23 de setembre, i forma part de l’impressionant seguici popular de la ciutat.

Per contactar, a l’adreça de correu electrònic següent: cosdebastoners@estecla.cat

Fitxa tècnica

ORIGEN: és una dansa de tipus guerrer o de ritual vinculat a les cerimònies agrícoles en les què es cercava la fecunditat de la terra.
PRIMERES REFERÈNCIES: l’any 1786.
RECUPERACIÓ: l’any 1975, per la desaparició de la antiga colla.
COM ES BALLA: consisteix en fer xocar els dos bastons que porten cadascun dels balladors, que es situen en dues rengleres paral·leles que no són estàtiques, tot construint diferents figures coreogràfiques.
BALLS: “la simusara” i “la llarga” són els dos balls bàsics a partir dels quals es construeixen les figures de tots els demés com  “nanos”, “rodats”, “titanya”, “pericó”, “Sant Magí”, “Santa Tecla” d’entre altres.
LA INDUMENTÀRIA: camisa i pantalons blancs, faldellí grana, faixa i mocador creuat al pit, polaines amb picarols a les cames i cintes de colors a cames i braços. El calçat espardenyes negres.
MÚSICA: acompanyat d’una flauta.
PERSONATGES: a part dels bastoners, el ball porta sempre un dimoni i un macer, que antigament eren els encarregats de recaptar diners pel ball. Tenen un ball anomenat “la mort del dimoni” que serveix per acomiadar la festa, fins l’any vinent.
ELEMENTS: dos bastons de fusta d’alzina.