L’Esbart Santa Tecla és una associació creada l’any 1971, per impulsar la recerca i manteniment del folklore i tradicions catalanes.
Actualment centra la seva activitat en el treball cultural i artístic en l’àmbit de la dansa popular, la creació coreogràfica i la formació dels seus membres, contribuint a la projecció de la ciutat de Tarragona arreu.

Història

Durant els quasi 50 anys d’història, hem realitzat diferents iniciatives entre les quals destaquen:

 • La recuperació del Ball de Bastons de Tarragona l’any 1975 evitant la seva desaparició.
 • La col·laboració activa en el ressorgiment del Seguici Popular de Santa Tecla (un dels més importants de Catalunya) amb la participació del mateix Ball de Bastons, del Ball del Patatuf, del Ball de Cercolets, del Ball de Turcs i Cavallets i del Ball de Valencians com a balls tarragonins recuperats.
 • La creació del Retaule de Santa Tecla (homenatge de l’Esbart a la patrona de Tarragona i que cada any es representa a l’interior de la Catedral).
 • L’edició de llibres com “El Ball de Bastons a Tarragona” escrit per Jordi Bertran i la col·laboració en la publicació d’altres com “El Ball del Patatuf” de Montserrat Garrich i Anna Viñoles, “El Ball de Turcs i Cavallets” d’Eloi Miralles, “El Ball de Cercolets” de Montserrat Garrich i el “Ball de Valencians” de Jordi Bertran.
 • La Nit de Dansa Jaume Guasch, on es presenten espectacles de nova creació.
 • La recuperació i posada en escena de les Contalles de Sant Magí.
 • Diferents activitats de caire social:
  • el Festival de Nadal, que s’organitza cada any i que serveix com a reunió dels socis abans de les festes nadalenques,
  • concursos i campionats esportius/socials,
  • organització de sortides internes pels més petits, així com sortides per les festes populars, a llocs d’interès, etc.

Totes aquestes iniciatives serveixen perquè l’Esbart no sigui tan sols un lloc per anar a assajar, sinó també un punt de reunió i lleure, que permeti ampliar les relacions socials entre les persones.

A més a més. al llarg d’aquest anys, l’Esbart ha organitzat també diferents trobades, cursets, seminaris, cicles de conferències, exposicions i ha col·laborat també en els principals actes i manifestacions culturals de Tarragona, convertint-se en una entitat que pot donar un servei a tots els ciutadans.

L’entitat ha rebut diversos guardons que reconeixen l’esforç realitzat, animant-nos a continuar la nostra tasca i a pensar en futurs projectes. Entre tots ells destaquem l’atorgat l’any 1987 per Ràdio Tarragona com una de les entitats que més ha treballat pel nom de la Ciutat, el “Premi Nacional de Cultura Popular” de 1991 de la Generalitat de Catalunya i el premi “El Balcó, 1993” atorgat per Òmnium Cultural.

A més de múltiples actuacions per les diferents comarques de Catalunya, l’Esbart Santa Tecla ha presentat els seus espectacles de dansa Catalana a L’Alguer (Itàlia), Orleans, Blois, Avinyó, Lyon i Perpinyà (França), Aveiro (Portugal), Luxemburg, Mónaco, a diferents pobles de Suïssa i Àustria, i també a Xixon, Palència, Castelló, Aranjuez, Lucena, Sabiñànigo, Alcoi, Andorra i Eivissa entre altres.

Finalment, cal dir que l’Esbart Santa Tecla forma part d’entitats com: l’Obra del Ballet Popular i l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya, i és grup fundador de l’Agrupació d’Esbarts de les Comarques Meridionals.