Desde l’any 1990 el Ball de Turcs i Cavallets torna a formar part del Seguici Popular de les festes de Santa Tecla, encarregant-se de la seva representació l’Esbart Santa Tecla com entitat responsable de la sevarecuperació a partir de dues melodies trobades i amb noves coreografies.

Referent als orígens del ball de Turcs i Cavallets de Tarragona, s’han fet múltiples disquisicions. No obstantaixò, ens centrarem en les notícies documentals que hom pot trobar a partir del segle XIV dins el cicle de Corpus i Santa Tecla a Tarragona, trobant-se la primera referència ja l’any 1383. En aquest sentit és importantdestacar que la nostra ciutat aporta nous documents, que ens permeten qualificar els nostres Cavallets, comels més antics coneguts dins el domini català.

Per contactar a l’adreça web següent: turcsicavallets@estecla.cat

Fitxa tècnica

ORIGEN: simbolitza la lluita entre el bàndol turc i el cristià en plena època medieval, és a dir, la versió tarragonina de les cèlebres batalles de moros i cristians que s’estenen per tot l’estat.
PRIMERES REFERÈNCIES: l’any 1514
GREMI: dels pagesos.
RECUPERACIÓ: l’any 1990 pel Seguici de Santa Tecla.
COM ES BALLA: té dos balls ben diferenciats: “la cercavila” que es balla en renglera i “la batalla” que es balla a plaça i en cercle.
MÚSICA: acompanyat per una formació de dolçaines i tabals.
INDUMENTÀRIA: cada cavaller va amb un vestit diferent amb els colors del seu escut d’armes i els turcs barregen els seus colors festius.
PERSONATGES: els cristians representen 7 cavallers de Tarragona: Aguiló, Canals, Castellarnau, Foxà, Montoliu, Morenes i Prat. El capità cristià representa la figura de Jaume I.
8 turcs i l’àngel.
ELEMENTS: cavallets de fibra de vidre, espases i escuts.